dinsdag, juni 17, 2014

Pauze nemen

Mijn vader wordt in augustus 84 jaar. 
Tenminste, dat hopen we, want een paar maanden geleden  kregen we te horen waarom hij de laatste tijd zo snel vermoeid en buiten adem is: hij lijdt aan acute myeloïde leucemie.  Een vorm van kanker van het beenmerg waardoor de vorming van gezonde bloedplaatjes en rode en witte bloedcellen verstoord raakt.

Dat nieuws kregen we  begin maart.  Een jaar en twee maanden na de dood van mijn broer Paul.  Zijn overlijden kwam totaal onverwachts.  De dood van mijn vader zal anders zijn, bijna 'aangekondigd', maar desondanks even pijnlijk en hartverscheurend. 

 'Er is niemand die blijft leven, hé? ' grapte hij nog dezelfde middag van de diagnose.  

Hij heeft gelijk, natuurlijk. Iedereen zal ooit sterven. We weten alleen niet wanneer. Net zomin als we dat vroeger wisten. Alleen zijn we nu iets zekerder dat voor mijn pa het afscheid dicht(er)bij komt. 

De grote vraag is : hoe ga je daar mee om ? 
Maximaal profiteren van de resterende tijd is een logisch antwoord. Maar tussen theorie en praktijk staan weer allerlei hindernissen en obstakels.
Zo is een grote reis maken uitgesloten want hij moet elke week naar het dagziekenhuis voor controle en chemotherapie. Soms krijgt hij een transfusie met bloed of bloedplaatjes. (Hij kreeg er ondertussen al 22 zakjes).
Genieten van het leven door bijvoorbeeld op restaurant te gaan eten ?  Ligt niet in de aard van mijn ouders, die spaarzaamheid met de paplepel naar binnen kregen, tijdens de oorlogsjaren en erna. Ze deden het vroeger niet, ze gaan er nu ook niet aan beginnen.
Er is de vermoeidheid waar we rekening moeten mee houden. Plus zijn verhoogde vatbaarheid voor infecties. 

En zijn eigen wil en wensen tellen ook natuurlijk. 
Thuis zijn en in zijn tuin zitten, zijn de dingen die hem momenteel het meest plezier doen. Maar die hem eveneens verdriet bezorgen. Omdat hij het werk niet meer aankan. En omwille van het besef dat hij dat alles zal moeten achterlaten. Alles bespreekbaar maken. Het klinkt heel mooi, om alles wat je bezig houdt openhartig te verwoorden. In Amerikaanse films slagen ze daar altijd wonderwel in.  Maar het is niet zo evident. Mijn pa is nooit een man geweest van veel of grote woorden. Een blik of een grijns kon volstaan.  Misschien wordt dat anders in de komende maanden. 

Vooral samen tijd spenderen doen we nu. Gewoon, er zijn.  

De mogelijkheid bestaat, dus ik maak er gebruik van: loopbaanonderbreking voor medische bijstand. 
Ik heb mijn werk en Brussel adieu gezegd en breng nu 90 % van mijn tijd in mijn geboortedorp door. Ik pendel tussen mijn ouderlijk huis en dat mijn dochter waar de omgang met mijn twee kleinkinderen zorgt voor een zachte buffer tegen de harde schok van het komend verlies.   

Familie ?
Ik ben blij dat ik ze heb.  

  

De commentaren zijn gesloten.