donderdag, juni 06, 2013

Alle passie opgebruikt ...


Het is de titel van één van haar boeken: 'All passion spent'. 
Het zou evengoed het opschrift kunnen zijn op haar grafsteen.

Victoria Mary Sackville-West leefde een bijzonder leven, boordevol hartstocht. 

Vita, zoals ze werd genoemd, (om verwarring te vermijden met haar moeder, die ook Victoria heette) groeide op in Knole  House. Dat is één van Engelands grootste land- en kalenderhuizen, omgeven door enorme tuinen en een uitgestrekt park.  

(Een kalenderhuis is een huis waarbij sommige architecturale elementen in hetzelfde aantal voorkomen als er dagen in de week zijn, weken in een maand, maanden in een jaar, dagen in een jaar, ... Zo heeft Knole House 365 kamers, 12 traphuizen, 7 ingangen, enz....)

Vita was enige dochter.
Toen haar vader stierf werden voor de erfenis echter de gewoontes van aristocratische families gevolgd, waardoor niet zij maar een neef van haar het landgoed kreeg.   

Toen ze 19 jaar oud was ontmoette ze Harold Nicolson, een diplomaat en auteur, die zes jaar ouder was. Hij deed haar een huwelijksaanzoek dat zij weigerde. Onder druk van haar moeder (en de verleiding van een ferme financiële toelage) stemde ze toch toe met de verloving. 
Een paar jaar later, in 1913, trouwden ze.


Ze deelden de passie voor de liefde, schrijven en tuinieren. En er bloeide iets moois uit hun relatie.

Vita en Harold hadden een 'open' huwelijk. Hoewel ze beiden intieme relaties hadden met sexgenoten ( zij o.a. met Virginia Woolf),  waren ze zeer aan elkaar gehecht. En ze bleven dat ook, mede door regelmatige briefwisseling, toen Harold op buitenlandse missie was of toen Vita toegaf aan haar tomeloze reislust.

Zo schreef Vita aan Harold: Ik weet, zoals ik weet dat de zon morgen opkomt, dat ik onveranderlijk van jou houd. 

Ze beschreef ook het verschil tussen haar liefde voor Harold en haar andere verhoudingen.
Ik weet nu wat een onderscheid er is, tussen iets met grote, lange, sterke wortels en een liefde die simpelweg een ongeluk van de verbeelding is en waarbij de persoon, die men denkt lief te hebben, makkelijk iemand anders had kunnen zijn.


Zie je, ik denk niet dat een liefde als de onze dikwijls voorkomt.
Hartstocht gebeurt. En gewoonte gebeurt. 
Maar ik denk niet dat de wetenschap dat men gekoppeld, gesmeed, verbonden is met iemand, door een mengeling van hartstocht, gewoonte, tederheid, vriendschap, omstandigheden, herinnering en, boven alles, door hetgeen men liefde noemt, - hetgeen hoofdzakelijk een gevoel van thuishoren is, van keuze, een gevoel van 'hij is de mijne'-, ik denk niet dat dat dikwijls voorkomt. 


In 1930 kochten ze de ruïnes en de bijhorende boerderij van Sissinghurst.

Voor Vita werd dit een surrogaat voor haar verloren ouderlijk huis.Vita Sackville-West

Sissinghurst Castle

 

 

 

 

 

 

 


Met de moed die enkel gepassioneerde, enthousiaste mensen kunnen opbrengen, restaureerden ze Sissinghurst en begonnen met de aanleg van de tuinen, die ondertussen de meest bezochte van Engeland zijn geworden.

Op zaterdag 18 mei  2013 keerden Bondgenoot en ik terug van een vakantie in de regio New Forrest, in het Zuiden van Engeland.
Onze overtocht naar Duinkerke was geboekt voor 18 uur.
Tussen ons vertrek uit Brockenhurst en die boottocht hadden we dus wel tijd om Sissinghurst te bezoeken. Ik was er lang geleden al geweest en wilde weten of de 'Wauw!'-indruk die de tuinen toen op mij gemaakt hadden terecht was en terug zou komen. 

Het domein van Sissinghurst Castle ligt in Kent, het graafschap dat de tuin van Engeland genoemd wordt. Heuvelachtig en groen ...

Sissinghurst Castle and Gardens is nu onder beheer van The national Trust, een organisatie die ijvert voor het behoud van Engelands erfgoed. Onder andere via de toegangsticketten verzamelen ze geld voor de aankoop, het onderhoud of de restauratie van huizen, kastelen, parken, ... die waardevol zijn.
 (Tip: Lid worden van The National Trust loont de moeite voor Anglofielen met een hart voor cultuur en architectuur. Lidmaatschap geeft immers recht op belangrijke kortingen.)

oprit, auto parking.jpgVia de lange smalle oprit  bereikten we de parking waar we merkten aan de wagens die er stonden dat ook mensen uit de upper class hier graag ideeën komen opdoen. Of plantjes komen kopen. Of vrijwilligerswerk uitvoeren). Of thee slurpen. ...

 ingang.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Via de ingangspoort betreedt men de binnentuin en krijgt men zicht op de imposante Elisabethaanse toren, die  het hele domein domineert en die van bijna alle uithoeken ervan te zien is. Interessant omwille van het uurwerk erin. Daarbinnenin had Vita een kamer waar ze schreef. Zo verscheen er in 1947wekelijks een column in de krant 'The Observer', genoemd 'In your garden'. 

.  toren.jpg

 

 

De tuin is opgesplitst in verschillende 'kamers', met andere kleuren of thema's, die via poortjes of vensters een uitnodigende blik bieden op weer een ander gedeelte van de tuin.  

poortje.jpgcombinatie.jpg

 

 

 

 

 

 
Strakke graspartijen worden afgewisseld door wilde bloemenweiden, waar enkel een wandelgang werd weg gemaaid. 

strak gras.jpgbloemenweide.jpg 

 

 

 

 

bloem wit.jpgbloempjes.jpgetiketjes.jpg

clematis.jpg

hagen2.jpg

 

(u kan klikken op de foto's,
 voor grotere beelden)
  

 

 blauwregen.jpgmuur.jpg 

 

 

 

 

 

De onmisbare kruidentuin ....

kruiden.jpg

 

wal 2.jpgwandelgang.jpg 

 

 

 

 

 

tuin.jpg

 

 

 

 

huis.jpgpoort.jpg 

 

 

 

 

ramen.jpgpot.jpg 

 

 

 

 
 

Via een wandeling door de bloemenweide of langs de wal kan je naar een bos en een lager gelegen vijver. bloemenweide.jpgwal 2.jpg

 

 

 

 

 

vijver.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De blue bells vormen er een blauw tapijt onder het groene dak van de bomen.blue bells.jpg 

 

 

Tijdens het wandelen, langs de rand van het domein, krijgt men een fantastisch zicht op het omringende platteland. 

platteland.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vita Sackville-West leefde hier lang en gelukkig, tot ze stierf, op de leeftijd van 80 jaar. 

Met alle hartstocht opgebruikt... 

De commentaren zijn gesloten.