dinsdag, december 18, 2012

Hoe deden ze dat vroeger ?


Als het gaat over simpele dingen (zoals vlas spinnen, klompen maken, een paard beslaan, manden vlechten, boter karnen, ...) en niet té lang geleden (de vijftiende tot de negentiende eeuw) kan u het antwoord op die vraag krijgen in Frankrijk. Meer bepaald in Domaine de Banizette.   

Dat domein ligt in La Nouaille, een klein dorpje in het departement Creuse.
Daar kan u, - ik citeer even de website ervan -, een fascinerende reis maken naar het hart van het landelijk leven van onze voorouders.

Een beetje zoals Bokrijk dus, maar dan in het  Frans.

(Meer info vindt u hier:
 www.banizette.com.)Domaine de Banizette 

 
Het landgoed, geklasseerd als Historisch Monument, is in privébezit, wordt bewoond en is dus niet te bezoeken.  Maar de boerderij, de vele bijgebouwen en de tuin zijn dat wel. Evenals het bos met de route langs bijzondere bomen. Deels onder begeleiding van een gids. 

En dat is wat wij doen, op zondag 23 september , als afsluiter van ons verblijf in Creuse. 
                                                                                                                                  kawasaki versys, motorrijden,Hierna trekken we met de motor verder naar Corrèze, waar we ook een week zullen  blijven.


Domaine de Banizette is uniek in de regio Limousin en representatief voor een boerderijcomplex en de landbouwactiviteiten van voorbije eeuwen.
Het is een nog werkende boerderij, met dieren in de weilanden, bossen, een molen, een tuin, broodovens, stallen, ....
  
Er is een grote verzameling traditioneel gereedschap aanwezig, dat hoofdzakelijk van het landgoed zelf komt en dat inzicht verschaft in oude werkwijzen en ambachten. 

klompen ,landgoed,museum,folklore,bokrijk,vooroudersdomaine de banizette,hoefsmid,museum,folklore,bokrijk,voorouders 

domaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouderstimmeren,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouders 

domaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,vooroudersdomaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouders 

Naast de boerderij ligt een meer dan 1000m lange gracht, die handgegraven werd, om de machines in de graanmolen aan te drijven. Op het einde van de 19 eeuw, toen periodes van droogte de molen lam legden, werd de installatie aangevuld met een petroleummotor. Door een mankement in die motor ontstond er rond 1907 een brand, die het bovenste deel van de molen verwoestte. Het jaar erop werd de molen herbouwd met een extra verdieping en uitgerust met een generator, die de boerderij van stroom kon voorzien.
domaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouders  


  

 

 
 

 

domaine de banizette,tuin,museum,folklore,bokrijk,vooroudersdomaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouders 

 

 

 

 

domaine de banizette,landgoed,museum,folklore,bokrijk,voorouders
Rond wandelend in de tuin, met zijn idyllische hoekjes, zou men geneigd zijn de mensen die hier vroeger woonden te benijden omwille van het 'goeie leven' dat ze kenden. (Vers voedsel puur natuur,  gezonde buitenlucht, geen lawaai van rinkelende gsm's, autoalarmen of overvliegende jets...) 
oude vrouw,voorouders


Maar het was hard labeur.
 
 De vrouw op de foto is amper vijftig jaar oud. (Er bestond toen ook nog geen botox natuurlijk.) 

 

We bedanken de gids voor bewezen diensten en lopen naar de verlaten parking waar onze motorfietsen eenzaam in de schaduw staan.Op naar de volgende bestemming: Domaine de Savignoux, in Corrèze. 
 onderweg, Creuse, Corrèze

De commentaren zijn gesloten.